Titel: Mot ormhugg på djur

Meddelare: Gästgivare Olof August Hedberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

Har de brukat smörja med "jumfrublod" (regleringsblod från en jungfru) samt ge hästen in något litet därav. För att utröna om en flicka verkligen varit jungfru har man låtit henne stiga över kvicksilver ovetandes. Är hon "bräste", väter hon då ner sig, i annat fall håller hon tätt.

__________________

"Bräste" = öppnad eller uppbruten."Bräst opp" = sprätta upp sömmar."Bräst höläen" = ta hö ur ladan första gången.
Man säger även, att frö "bräst" = gror, vilken ju allra först ger sig tillkänna genom fröskalets sönderbristande eller öppnande. L.Jn.